Please return following links to the footer:
Designed by GreenTree Hosting, thanks to: Managed Web Hosting, hotel bookings and Blog templates
OBIECTIVE TURISTICE - Vila Sarada

OBIECTIVE TURISTICE

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia ( cea regeasca), situata in satul Gradistea Muncelului, judetul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane. Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, cuprinzand sase citadele.

Sarmizegetusa Ulpia Traiana

A fost capitala Daciei romane, situată la o distanta de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei.

Ruinele orasului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic in localitatea Sarmizegetusa, judetul Hunedoara.

Obiectivele turistice ale Sarmizegetusei, aduse la suprafata prin sapaturi sistematice sunt: zidurile orasului, amfiteatrul, palatul Augustalilor, forumul, constructiile de cult s.a, precum si un bogat material arheologic documentar, ca monumente epigrafice si sculpturale, diverse materiale de constructie, unelte, obiecte de uz casnic, monede, sarcofage.

 

Tara Hategului

Biserica Santamarie Orlea

Biserica Reformată din Sântămărie –Orlea, a fost ridicată din piatră de către familia de cnezi a Cândeștilor, pe la sfârșitul sec. XIII, în stil romanic. Biserica este un monument medieval de o valoare deosebită atât prin arhitectura sa, cât și prin pictura care se găsește în interior și este o pictură murală. Ea a fost construită pentru a deservi o comunitate de coloniști catolici din apropierea Hațegului. În prezent, în cadrul bisericii se oficiază slujbe religiose, de către comunitatea reformată din zonă.

Biserica Densus

Unul dintre cele mai vechi lacase de cult în care se slujeste înca, biserica din Densus este un monument cu o arhitectura inedita ale carei origini se pierd în negura vremurilor. Construita probabil în secolul al XIII-lea din pietre romane aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, sau de la alte ruine din zona, biserica a fost ridicata pe ruinele unei construcții din antichitate (sec. IV).

Biserica Medievala din Sanpetru

A început, aceasta biserica era construita din lemn; abia în sec. al XVI-lea, a fost reconstruita din piatra. Pentru ridicarea sa, au fost folosite Ài piese din ruinele romane din zona. De aceea, zidurile lacasului de cult medieval sunt astazi o adevarata expoziție de pietre antice.

Biserica Strei

Biserica ortodoxa Strei este ctitorita de boierul roman Ambrozie. Biserica Strei a fost construita pe la sfarsitul secolului al 13-lea sau inceputul celui de-al 14-lea, intr-un stil strain de pamantul romanesc orthodox. In aceasta biserica, stilul romano-gotic se imbina cu elemente locale, rezultand astfel un ansamblu architectural unic. Cladirea bisericii este construita din piatra bruta, pe ruinele unei asezari romane de tip “vila rustica”, ale carei anexe sunt vizibile si astazi.

Biserica Reformata din Pesteana

Aflata în comuna Densus, reprezinta un monument istoric recunoscut Si a fost ridicata în sec XVI-XVII. Astazi cladirea este aproape abandonata pentru ca nu mai exista o comunitate reformata puternica pentru a o întreține.

Castelul Kendeffy

Cladirea pe care o vezi, straine, nu se distinge datorita muncii enorme si prin decorațiile sale, ci datorita linistii si a confortului unei locuințe calme, pe care cu ajutorul Dumnezeului cel mare a construit-o Elek Kendeffy.

Geoparcul Dinozaurilor

Geoparcul este o asocierea voluntară a unor comunități ce au împărtășit, de-a lungul timpului, valori sociale, culturale, economice similare și care își propun obiective de dezvoltare comune. Geoparcul este un teritoriu ce cuprinde elemente de geodiversitate, biodiversitate și de identitate culturală deosebite și care merită să fie conservate și valorificate într-un mod durabil. Geoparcul este un parteneriat ce poate contribui la descoperirea, cercetarea, interpretarea și promovarea valorilor locale; Geoparcul este un concept recunoscut internațional și susținut de UNESCO, pentru conservarea patrimoniului natural și cultural, material și imaterial, local.

Manastirea Prislop

De aproape Sapte secole, manastirea reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase din Transilvania. A fost ridicat° în a doua jum°tate a secolului al XIV-lea de Parintele Nicodim, considerat astazi drept reorganizatorul si îndrumatorul monahismului românesc.

Masivul Retezat

Un taram al lacurilor presarate printre piscuri semete, a gentianelor, smirdanului si a altor mii de plante, a sprintenelor capre negre catarate pe stanci, a ursului mormaitor ascuns prin zmerius, a lupului sfios si grijuliu cu puii lui, a marmotelor galagioase si jucause. Un loc special cu peisaje de vis…

Castelul Huniazilor

Castelul Corvinilor, numit şi Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoara, este cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania.

A fost ridicat în secolul XV de către Iancu Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti.

Fiind una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaşte, în timpul acestuia, însemnate transformări.

În curtea castelului, alături de capela zidită tot în perioada lui Iancu de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ţinut de cuvânt. Se spunea că inscripţia de pe zidul fântânii inseamnă “Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conţinutul descifrat de specialişti este: “Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.”

Cetatea Devei

Cetatea Devei este construita pe un deal vulcanic de pe teritoriul oraşului Deva. Ea datează din anul 1269. În anul 1784, în timpul răscoalei lui Horea, stăpânii cetăţii au opus rezistenţă atacurilor iobagilor şi minerilor din Munţii Apuseni. Aceasta este aşezată pe dealul la poalele căruia se întinde oraşul Deva. Sub dealul cetăţii se află Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit în secolul XVI, cu aspect de bastion. Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, Magna Curia a dobândit o înfatisare prevalent baroca în sec. XVIII, când i s-a adaugat o scara monumentala dispre parc si un balcon. Astăzi, Cetatea Devei este o ruină, în urma unei explozii produse în anul 1849 în magazia cu praf de puşcă a fortăreţei.

Muntii Orastiei

Parcul Dendrologic Simeria

Rezervația naturală (numită colocvial și Parcul dendrologic Simeria) cuprinde cea mai veche și valoroasă colecție de plante exotice și autohtone din România, cu peste 200 de taxoni, într-un ansamblu peisagistic deosebit. Rezervația se întinde pe o suprafață de 70 ha, clasându-se astfel pe locul 3 în Europa și pe locul 11 în lume conform Encyclopædia Britannica.

Cetatea Costesti

Ridicată în secolul al II-lea î.e.n., fosta resedinta a regilor daci pe timpul domniei lui Burebista, fiind distrusa de împaratul Traian în 106 e.n. De la Costesti se face accesul la cetatea Blidarul – 2 cetati fortificate ridicate în secolele I î.e.n. – I e.n., avand un rol militar.